Tablet-laitteet äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa

Aloittelevan iPadistin elämää

Esseiden ja niteiden välissä koululaukussani on kuukauden päivät kulkenut iPad, ja oppilaiden laitteita odotellessa on paikallaan summata kokemuksia.

Työvälineenä parasta iPadissa on sen monipuolisuus. Luen padilla lehdet, kirjoitan Pages-sovelluksella pitkätkin muistiinpanot, teen Keynotesilla diaesitykset, tallennan arvioinnit TeacherKitiin, otan kuvia, skannaan DocScannerilla a4-kokoiset (hyvälaatuiset) tallenteet ja lähetän sähköpostitse tarvitsijoille, tallennan iBooksiin luettavaksi e-kirjat ja laajat pdf-tiedostot, merkkaan kalenteriin kaikki menoni ja tietysti kirjoitan viestit ja postit. Kätevää, todella kätevää.

Osin hehkutukseni lienee aloittelijan hypetystä, mutta into ei näemmä hevin ota laantuakseen. Padin saatuani en ole kertaakaan avannut vanhaa Macbookiani, joka tablettiin verrattuna painaakin selvästi enemmän. Kun kotona työpöydällä on iMac, synkronoituvat esimerkiksi osoite- ja kalenteritiedot sekä iStore-ostot ihan itsekseen molempiin.

Lisävarusteena käytän kosketuskynää ja nyt myös näppäimistöä, joka on tarpeen pitkiä tekstejä laatiessa ja toimii samalla tuiki tärkeänä alustana sekä suojana. Hartiat eivät jumitu, kun ei tarvitse enää pidellä laitetta toisessa kädessä – ei ihan pikku juttu.

Tulevaisuudessa on aikomuksenani keskittyä kollegoiden kanssa  lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa e-kirjojen lukemiseen ja kommentoimiseen sekä kaiken kaikkiaan kokeilla, miten monenlaiseksi lukemisen ja luetusta kirjoittamisen muodot tabletin kanssa muuttuvat. Miniläppäreillä on jo tehty koulussamme jos vaikka mitä, mutta tabletin käyttö kirjallisuudenopetuksessa on kokeilematta. Tuskin maltan odottaa!

Sara E.
äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja

LuGoMo-hankkeessa kokeillaan ja testataan tablet-tyyppisten laitteiden käyttöä äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelussa ja arvioinnissa lukiossa.

Mainokset

2 Responses to Tablet-laitteet äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa

  1. Hyvää hypeä ilmassa ja mukavia vinkkejä eteenpäin jaettavaksi:-)

  2. Kuulostaa lupaavalta :). Hyvä Sara

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: